Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

Naše cesta k výhře s centrem Sámovka

01.07.2014 00:00

Děti ze 2. rodinné skupiny z Dětského domova Uherský Ostroh se v letošním roce již potřetí a s nadšením zapojily do soutěže o "Pobyt v Praze na přání s centrem Sámovka" z Prahy ("Centrum prevence a pomoci dětem žijících mimo vlastní rodinu"). Děti i já vzpomínáme, když jsme před třemi lety vyhráli 1. místo a pobyt v Praze jsme si naplno užili.

Tak jsme si řekli, že to zkusíme i letos. Soutěžili jsme od února do května. Soutěž spočívala v plnění úkolů ve 3 kolech. Postup do dalších kol si vždy děti musely zasloužit splněním všech úkolů. Témata soutěžních kol byla náročnější, ale děti se dozvěděly spoustu zajímavých informací, které si sami vyhledávaly, a tím získaly také spoustu vědomostí a všeobecný rozhled. V prvním kole jsme se věnovali superhrdinům (u dětí zvítězil Spiderman), druhé kolo bylo zaměřeno na původní obyvatelstvo planety Země a ve třetím kole jsme debatovali a zamýšleli se nad největšími objevy a vynálezy lidstva. K tématu navazovaly vždy úkoly, které prověřily děti, jak se umí nad daným tématem zamyslet, ale také úkoly vyžadující jejich tvořivost a nápaditost. Vždy jsem je motivovala, aby do plnění úkolů daly také něco navíc "ze sebe". Proto se u odpovědí objevily navíc nakreslené obrázky. Děti plnily úkoly zodpovědně, proto vždy netrpělivě očekávaly obálku ze Sámovky s dalšími soutěžními úkoly.

V červnu, kdy soutěž vrcholila, jsme všichni už napjatě čekali na vyhodnocení. V polovině června se na internetových stránkách Sámovky objevily výsledky a získali jsme krásné 2. místo ze 16 soutěžních týmů dětských domovu z celé ČR. Děti měly velkou radost a měly před sebou tím pádem ještě jeden velmi příjemný úkol, a to naplánovat si ve spolupráci s centrem Sámovka využití výhry 20 tisíc na volnočasové aktivity.

A jak s výhrou naložíme? Čeká nás dobrodružství. Víc zatím neprozradíme.... Na to se můžete těšit v našem dalším článku.


Bc. Sylvie Zálešáková - vychovatelka Dětský domov Uherský Ostroh