Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

David a vlajky

08.06.2021 00:00

Dobrý den, jmenuji se David. Je mi 14 let a pocházím z Ostraty, okres Zlín. Nyní žiju půl roku v Dětském domově v Uherském Ostrohu a jsem žákem 6. ročníku místní základní školy.

Vyrobil jsem miniaturní vlaječky České a Polské republiky. Vlajka Česká republiky je o rozměrech
2,5 x 1mm. Polská má rozměry pouhých 1 x 0,5mm! Česká vlajka je navíc umístěna ve stojánku z PVC plastu,  ale polská vlajka je bez stojánku. Na vlaječky jsem přišel od maminky, která se mi jednou zmínila, že se dočetla o největší české vlajce. To mě zaujalo a hledal jsem na internetu, kde to může být zapsáno. Na základě toho mě napadlo, že bych vytvořil přesný opak, tzn. nejmenší českou vlajku. Následně po zapsání do Knihy rekordů s nejmenší českou vlajkou jsem se rozhodl vytvořit i nejmenší polskou vlajku.

Při výrobě vlaječek jsem využil nástroje, jako jsou nůžky, pinzeta, fixy a taktéž bílý kancelářský papír, na který jsem vlajky kreslil. Na výrobu jsem nepoužil lupu ani žádný mikroskop, použil jsem pouze své oči. Příprava i s výrobou jedné vlaječky mi zabrala přibližně 1 hodinu až 2 hodiny volného času.
Vlajky jsem vytvářel sám za sebe, nikdo mi nepomáhal.

Při výrobě první vlajky mě podporovala rodina na dálku, z dětského domova spíše nikdo,
jelikož to zprvu nevěděli. Mělo to být takové překvapení, což se moc nepovedlo, protože děti
ze stejného pokoje to rozkřikly po celém dětském domově. Tím došlo k tomu, že o mé práci vědí všichni včetně vedení dětského domova. Ve škole to neví nikdo, ani učitelé ani spolužáci, protože se to stydím říct, ale určitě se o tom jednou dozví.

V nejbližší době chci vyrobit nejmenší certifikát Agentury Dobrý Den. Mým cílem je, aby měl maximální velikost cca 5 cm x 3cm, ale chtěl bych v závěru dosáhnout ještě menšího rozměru. Dále se zabývám výrobou papírových modelů např. aut, letadel a dalších. Taky vyrábím plastikové modely – např. lodě, dále Eiffelovu věž nebo model koronaviru pomocí 3D pera.

David Z