Za peníze se dá postavit dům, ale teprve láska z něj udělá domov

Dětský domov

Sokolovská 620
Uherský Ostroh
687 24

+420 572591210
dduhostroh@centrum.cz

Podpořte prosím přání dětí dětského domova

https://spln-prani.webnode.cz/

 (Daruj sen! | Donio) 

1. Krok

16.01.2022 00:00

Co se ale ještě děje v domově, vlastně mimo domov, jsou projekty, kterých se naše děti účastní. Naši „mlaďoši“ 15+ jsou zařazeni v projektu 1. KROK.  Co si asi vybavíte VY, když si tento název přečtete? Délku jednoho kroku (mimochodem krok je stará česká jednotka délky) nebo dávný čas, kdy se vám podařil udělat první krok nebo první krok ve škole, v zaměstnání,… prostě představ je víc než dost. Náš 1. KROK je složen z 12-i bloků, 12-i témat, 12-i víkendových setkání. Je o snížení rizika sociálního vyloučení mlaďochů žijících v dětských domovech a pomoci jim připravit se na samostatný život. Projekt jim pomáhá při jejich sociální i profesní integraci. Specifickými cíli projektu je zvýšení sociální a profesní dovednosti s důrazem na důležitost vlastní zodpovědnosti; předání praktických informací orientovaných na trh práce a finanční gramotnosti (prevence dluhových pastí); vytvoření zdravého přístupu k rodičovství a partnerství; rozšíření vzdělanostní úrovně, naučit mlaďochy sebepoznání, komunikační dovednosti a jednání s lidmi ….. a další a další. Vše se mlaďoši učí netradičními aktivitami, praktickým způsobem a hlavně s dalšími mladými lidmi z dětských domovů Zlínského kraje.

Není to jen o důležitých slovech, ale také o turistice, výletech, hrách, diskotékách, zdravém životním stylu, soutěživosti, kreativitě, pobytech v přírodě, pobytech v místnostech, prostě o všem, v čem žijí děti v rodinách.

Původně se setkávali všichni o víkendech 1x za 14 dní. Kovídek jim tato setkání zatrhnul, asi kvůli tomu, že on sám se nemohl zúčastnit J Při jeho ústupu se mělo všechno vrátit do původních kolejí, ale MŠMT tomu chtělo jinak, takže v lednu se všichni setkávali v Penzionu Ráztoka každý víkend. Nedá se říct, že by to někomu vadilo. Vždycky se naši „mlaďoši“ vrátili plni dojmů a jejich zpětná vazba končila slovy „už se těším na další setkání“. Je to určitě nejlepší vysvědčení pro autorku projektu Mgr. Jiřinu Královou, ředitelku Centra inspirace, z.ú. A kdo všechno tam jezdí? Anastasie + Kamila + Mariana + Diana + Nikola + David + Laďa.

Kolik znalostí a dovedností si mlaďoši odnesou do života po odchodu z dětského domova a jak s těmito znalostmi a dovednostmi naloží, to už záleží jen a jen na nich. V každém případě – Jiřino Králová DÍKY!

 

 

Jana Frühaufová, ředitelka DD